Tentoonstelling in zwart-wit

Zomertentoonstelling van 10 juli t/m/ 11 september elke zaterdag

van 13.00 tot 16.00 uur in Kultureel Sintrum De Groate Kerk in St.-Jacobiparochie

Tentoonstelling in zwart-wit

Langzaam ontvouwt zich weer de weg naar zomerse activiteiten. In de ‘Groate Kerk” te St Jacobiparochie is deze zomer het werk van veelzijdig kunstenaar en beeldenmaakster Ryt Kooistra te zien.

Na jaren als docente textiele vormgeving in het onderwijs te hebben gewerkt ontstond bij Ryt steeds meer de drang naar vrijheid om op zoek te gaan naar meer en ander voedsel voor haar creatieve geest. Ze stortte zich op het beeldhouwen in steen, maar dit materiaal bleek te weinig flexibel waardoor al snel de overstap naar klei werd gemaakt. “Hierin vond ik mijn passie. Niets heerlijker dan met m’n handen in de klei wroeten met als resultaat het verbeelden van allerlei verschillende objecten. Vaak zijn dat dieren, maar ook andersoortige vormen zie ik als een uitdaging om te doen. Tevens werk ik in opdracht!”

Behalve haar keramiekbeelden die zowel binnen als buiten kunnen laat Ryt op een andere manier haar veelzijdigheid zien en kan de toeschouwer genieten van haar pentekeningen in alle vormen en maten die met een uiterste precisie en veel geduld gemaakt worden. “Eigenlijk zijn het mijn watervaste en kleurechte pennen die het werk doen. Nooit heb ik een vooropgezet plan waar welke lijn komt. Mijn tekeningen groeien gaande weg het proces en worden ingelijst achter glas met een 2 of 3-dubbel passe partout.”

Naast deze tekeningen op het platte vlak tekent Ryt ook op ruimtelijke vormen. Hiervoor gebruikt ze allerlei modellen en maten potten.

Foto Ryt Kooistra

De samenwerking tussen Connie Harkema en Ryt Kooistra

Twee kunstenaressen die elkaar in de poëzie hebben gevonden. Samen hebben ze vorig jaar het succesvolle boekje “111 elfjes verbeeld” uitgebracht. Een kunstzinnig boekje geschreven in de dichtvorm elfje (111 in totaal) met daarbij foto’s van hun beeldend werk. Geïnteresseerden kunnen “111 elfjes verbeeld” tijdens deze expositie aanschaffen.

Voor nadere informatie:

rytsverbeelding.nl

Pelgrimage naar Santiago de Compostela van Stichting Jabikspaad Fryslân

De Groate Kerk van Sint-Jacobiparochie is het startpunt van het Jabikspaad, de Friese Jacobsweg. Het Jabikspaad is onderdeel van het Europese netwerk van pelgrimswegen naar Santiago de Compostela.

2021 is een heilig jaar voor Santiago de Compostela: dit jaar valt de feestdag van de Sint Jacobus -25 juli- op een zondag.

De tentoonstelling van Stichting Jabikspaad Fryslân bestaat uit foto’s, kaarten en teksten met informatie over Sint Jacobus, de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela en het heilig jaar van Sint Jacobus. De tentoonstelling is ingericht door Janneke Schievink en Gerlof Katuin.

Erfgoed Fundaasje

Deze stichting zet zich in voor het documenteren van de agrarische geschiedenis van Fryslân, en dan met name in de kleibouwstreek. Stichting Erfgoed Fundaasje o.l.v. Goasse Brouwer richt een kleine tentoonstelling in.

Toegang gratis.

Met in achtneming van de RIVM-richtlijnen.