Tentoonstelling in zwart-wit

Zomertentoonstelling van 10 juli t/m 11 september elke zaterdag van 13.00 tot 16.00 uur, entree gratis.

In een wereld vol contrasten hebben beeldend kunstenaressen Connie Harkema (uit Sint Annaparochie) en Ryt Kooistra (uit Koudum) voor de tentoonstelling in De Groate Kerk in Sint Jacobiparochie een omgeving in zwart-wit geschapen. Connie met tekeningen, collages en woorden, en Ryt met tekeningen, beelden en potten.

Het synthetisme van Connie

Als voormalig journaliste en redactrice trad Connie het eerst met woorden naar buiten. De combinatie met schilderijen en tekeningen is later ontstaan.

“Mijn manier van werken neigt naar synthetisme, waarbij ongelijksoortige zaken worden samengevoegd en iets nieuws ontstaat”, legt Connie uit. “Vanwege de afstand die ik neem van de nabootsing van de werkelijkheid krijgt het beeldend werk iets poëtisch en brengt het een emotie, stemming of mysterie teweeg. Door er gedichten aan toe te voegen worden deze gevoelens versterkt. Feitelijk speelt kleur al jarenlang een belangrijke rol in mijn schilderijen en tekeningen. De zogeheten ‘zwartwitjes’ zijn werkjes uit mijn beginperiode, waar ik onlangs gedichten bij heb gemaakt om vervolgens beeld en woord op de computer bij elkaar te brengen.”

De passie van Ryt

Na jaren in het onderwijs te hebben gewerkt als docente textiele vormgeving ontstond bij Ryt steeds meer de drang naar vrijheid om op zoek te gaan naar meer en ander voedsel voor haar creatieve geest. Ze stortte zich op het beeldhouwen in steen, maar dit materiaal bleek te weinig flexibel waardoor al snel de overstap naar klei werd gemaakt. “Hierin vond ik mijn passie. Ik doe niets liever dan met mijn handen in de klei wroeten. Mijn voorkeur ligt bij het boetseren van dieren en dan met name gevogelte.”

Naast beelden maakt Ryt pentekeningen die zich kenmerken door een eindeloos geduld en precisie. Dit doet ze op het platte vlak, maar ook tekent zij op ruimtelijke vormen met kleurechte en watervaste pennen.

De samenwerking

De twee kunstenaressen hebben elkaar in de poëzie gevonden. Samen hebben ze vorig jaar het succesvolle boekje “111 elfjes verbeeld” uitgebracht. Een kunstzinnig boekje geschreven in de dichtvorm elfje (111 in totaal) met daarbij foto’s van hun beeldend werk. Deze samenwerking verliep zo leuk dat het tweetal besloot om samen te gaan exposeren.

Geïnteresseerden kunnen “111 elfjes verbeeld” ook tijdens de expositie aanschaffen.

Adres: Kultureel Sintrum De Groate Kerk, Oosteinde 1, Sint Jacobiparochie.

Voor nadere informatie:

connieharkema.nl