Rondom de kerk

ZUIDZIJDE

Het plein aan de hoofdingang van De Groate Kerk is het centrum van het dorp St.-Jacobiparochie. Naast de ingang van de kerk ligt nog een klein aantal grafzerken. De hof is met een laag afgescheiden van het plein.

 

WESTZIJDE

Precies 50 jaar na de oorlog is aan de westkant van De Groate Kerk dit monument geplaatst.

gk03
Het is een helder transparant object, bestaande uit 24 geknibbelde glasplaten. In zowel het glas als de granieten sokkel is de kleur groen verwerkt. Groen is de kleur van de hoop. Het kunstwerk is gemaakt door Vreni Wagner, een regionale kunstenares uit Westhoek.

Zie ook www.tiffany-glas.nl

Tekst op het monument:

ôns frijhyd ontstaan út ôfbroken levens
De inwoners van het Bildt gedenken allen die hun leven
hebben gegeven of verloren in de strijd voor onze vrijheid.

 

NOORDZIJDE

Aan de noordzijde (achterkant) van De Groate Kerk is de bakstenen muur zichtbaar gebleven, terwijl de drie andere zijden zijn gepleisterd en afgewerkt met de kleur Bentheimer geel. In 2004 is een nieuw ruimte aangebouwd; 't Jabikshuus ter vervanging van het oude Lokaalsy uit 1933. Bij de graafwerkzaamheden voor 't Jabikshuus werden 11 grafzerken gevonden. De oudste dateert van 1596, de jongste van 1850. De zerken waren voor hun tijd niet erg bijzonder, en zijn in 1933 hergebruikt voor de fundering van het bijgebouw. Omdat het te kostbaar was de zware stenen te verplaatsen, liggen ze ook nu nog onder de vloer van 't Jabikshuus.

gk04

't Jabikshuus gezien vanaf de oostzijde.

De ruimte wordt regelmatig gebruikt voor bijeenkomsten en vergaderingen van verenigingen en kan ook worden gehuurd door particulieren voor bijvoorbeeld verjaardagen, lezingen en rouwplechtigheden.

 

 

OOSTZIJDE

gk02Drenkelingenplak

Op dut plak worden ant 1875 ferdronken seeloi begroeven, die 't anspoelden op 'e kust fan 't Bildt.
In 1656 na 'n storm 32 opfarenden fan skippen.
Op 30 septimber 1807 fergong op 'e Waddensee 't marineskip Noodweer.
De 41 bemanningsleden ferdronken.
Uit de golvende zee steken 3 boegen van schepen, steeds iets dieper zinkend naar de laatste rustplaats.

Marco Goldenbeld, 2003

 

JABIKSPAAD

Sinds eeuwen worden er Pelgrimstochten gemaakt. Van één van de Pelgrimstochten is het beginpunt in St.-Jacobiparochie; een tocht van 2700 kilometer die naar het Spaanse Santiago de Compostela leidt.

gk01

Voor De Groate Kerk staat een monument dat deze tocht naar het oneindige symboliseert. Richting de horizon wordt de weg steeds smaller. Finisterra was het doel van de apostel Jacobus: hij wilde tot aan het einde van de wereld het evangelie verkondigen. Volgens de overlevering ligt de heilige Jacobus begraven in Santiago de Compostela.

In 1998 maakte Henk Rusman dit kunstwerk in staal en Belgisch hardsteen van 5,50 x 1,75 x 2,00 meter. Het symboliseert de weg die optisch versmalt in de oneindige verte. De hardstenen voet vormt een ruit: een oud symbool voor moeder aarde.

Formeel loopt de route van zee tot zee, van de Zwarte Haan aan de Waddenzee tot Finisterra (het einde van de wereld) aan de Atlantische Oceaan. Dit is 2700 km. In het muurtje rondom de kerk staan 37 (grote) plaatsnamen die men op weg naar Santiago de Compostella passeert.

Tegen het plafond in de kerk wordt door middel van speciale lampen de Melkweg met daarin het sterrenbeeld De Zwaan geprojecteerd. De Zwaan "vliegt" in de richting van het zuiden en wijst zo de weg naar het Spaanse Sint Jacob; Santiago de Compostela.

Meer informatie over de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela en het Jabikspaad kunt u vinden op: www.santiago.nl en www.jabikspaad.nl