Programma 2021

 

Zondag 5 september, concert van Jochem Schuurman  (orgel)  en Roas Kuipers (trompet)  in De Groate Kerk van St.-Jacobiparochie, aanvang 15,30 uur .

Jochem Schuurman (*1989) kreeg van 1997 tot 2007 orgellessen van Johan G. Koers. Vervolgens studeerde hij bij Theo Jellema en Erwin Wiersinga aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen, alwaar hij in juni 2013 cum laude afstudeerde als Master of Music. Daarnaast verbleef Jochem Schuurman een aantal maanden in Berlijn om aan de Universität der Künste lessen te volgen bij Leo van Doeselaar en Paolo Crivellaro. Hij volgde masterclasses bij Wolfgang Zerer, Eric Lebrun, Edoardo Bellotti en Pieter Dirksen. Sinds 2016 wordt Jochem Schuurman gecoacht door zijn oud-docent Johan G. Koers.

In december 2013 werd aan Jochem Schuurman het Zilveren Viooltje, een muziekprijs voor jong talent afkomstig uit het noorden van Nederland, uitgereikt. In het juryrapport werd hij geprezen om zijn veelzijdigheid, zijn overtuigende houding en zijn ondernemerschap. In augustus 2015 behaalde hij de derde prijs op het internationale orgelconcours in Wuppertal. In mei 2017 won hij de tweede prijs en de publieksprijs op het internationale César Franck-concours in Haarlem. In september 2018 won hij de tweede prijs op het internationale Buxtehude-orgelconcours in Lübeck en Hamburg. In 2016 en 2019 was hij finalist van het prestigieuze Paul Hofhaimer-orgelconcours rond de historische orgels van de stad Innsbruck.

Jochem Schuurman is titulair organist van de Martinikerk te Franeker en daarmee de vaste bespeler van het monumentale Van Dam-orgel uit 1842.

Als uitvoerend musicus geeft hij concerten als solist, maar ook als begeleider van andere musici en is hij bovendien regelmatig betrokken bij premières van nieuwe composities. Verder is Jochem Schuurman actief als orgel- en pianodocent en werkzaam als artistiek adviseur voor de Stichting Organum Frisicum.

Jochem Schuurman

Roas Kuipers,16 jaar, speelt Es-/Bes-cornet en trompet. Ze begon, toen ze 8½ jaar oud was, op cornet bij brassband Looft den Heer in Beetgumermolen. Op haar tiende won ze in Utrecht de Nederlandse Kampioenschappen voor blazers in de jeugddivisie. Ze speelt nu solocornet bij brassband de Wâldsang uit Buitenpost en de Bazuin B uit Oenkerk. Momenteel krijgt Roas trompetles van Manuel Davila Ares en zit ze in de talentenklas van Frans Douwe Slot. Eerder kreeg Roas lessen van Gatse Hylkema, Paulus de Jong, Gerk Huisma en Tom Hutchinson.

In maart 2019 was Roas finalist op het Prinses Christina Concours Noord in Groningen en behaalde een 3e prijs in categorie 1. Later won ze de Zilveren Vork, voor haar lunchconcert in de Harmonie Leeuwarden. 

Dit concert zal Jochem Schuurman samen met Roas Kuipers verzorgen en zullen zij o.a. het Trompetconcert van Joseph Haydn ten gehore brengen.

Foto Roas Kuipers: Majankafotografie

Entree: € 10,- voor volwassenen, kinderen tot 16 jaar gratis

‘t Kultureel Sintrum De Groate Kerk volgt de richtlijnen van RIVM en de overheid.

 –    verplicht reserveren via  reserveringen@groatekerk.nl of op telefoonnummer 0518-491792

–    vol=vol ( i.v.m. toegestane aantal zitplaatsen)

consumpties contant gepast betalen

 

 

Zondag 19 september, geven Welmoed Poelstra en Borna Leon Simic  een pianoconcert in De Groate Kerk van St.-Jacobiparochie, aanvang 15,30 uur.

Concert van Welmoed Poelstra en Borna Leon Simic .

Welmoed Poelstra (2000) is op 10-jarige leeftijd begonnen met pianoles bij Harry Maring. Vanaf 2013 maakte ze deel uit van de talentenklas van Frans Douwe Slot in Heerenveen. Welmoed behaalde in 2014 tijdens de Regiofinale van het Prinses Christina Concours in Groningen een eerste prijs. Twee jaar later nam ze deel aan het Internationaler Musiksommer Campus Cleve in Duitsland. Als duo met Nynke Dijkstra won ze in 2018 opnieuw de regio finale van het Prinses Christina Concours te Groningen. Als soliste stond Welmoed in datzelfde jaar in de nationale finale te Den Haag. Daarnaast ontving ze tijdens het Peter de Grote Festival 2018 de Labberté-Hoedemaker prijs. Tevens nam zij dat najaar deel aan het International Piano Competition for Young Musicians in Enschede. Zowel tijdens de VII International Music Competition, “Heirs of Orpheus” in Bulgarije als de International Music Festival-Competition “Stars at Tenerife” 2019 won ze eerste prijzen. Aansluitend aan deze concoursen studeerde Welmoed twee maanden bij Tamara Poddubnaya in New York. Verder volgde ze onder andere masterclasses bij Jan Wijn, Klára Würtz en Marietta Petkova. Dit schooljaar is Welmoed begonnen met haar studie aan het Conservatorium van Amsterdam, waar ze les krijgt van Frank Peters.

foto: Johanna Brinkman

Borna Leon Simic (2006), Leeuwarden, was 12 jaar toen hij begon met pianoles.

Vanaf maart 2018 volgde hij pianolessen bij muziekschool ,, It Heechste,, in Franeker.

Hij behaalde  in maart 2019 tijdens de derde editie Jeugd-orgel concours in de Bron in Assen de eerste jury prijs en de publiek prijs.

Vanaf september 2019 volgt Borna piano- en orgellessen bij de Musicus piano- en orgeldocent Jochem Schuurman. Oktober 2019 heeft hij deelgenomen aan de Internationale SGO Orgel concours in Nieuwe kerk in Groningen.

Op 8 februari 2020 deed hij mee aan het Prinses  Christina Concours in Groningen waarvoor hij een eervolle vermelding kreeg. Sinds begin 2020 krijgt Borna pianoles van Frans Douwe Slot en in maart 2021 heeft hij de Publieksprijs Prinses Christina Concours gewonnen en de Aanmoedigingsprijs.

Entree €10,- voor volwassenen, kinderen tot 16 jaar gratis

t Kultureel Sintrum De Groate Kerk volgt de richtlijnen van RIVM en de overheid

Verplicht reserveren via reserveringen@groatekerk.nl of op telnr. 0518-491792

vol=vol ( i.v.m. toegestane aantal zitplaatsen)

consumpties contant gepast betalen

 

 

Zondag 10 oktober, geeft de talentklas van Frans Douwe Slot een concert, aanvang 15,30 uur

Talentklas Frans Douwe Slot

De talentklas van Frans Douwe Slot herbergt de muzikale pareltjes van het Noorden. Bruisend van enthousiasme en muzikaal talent, daarmee stralen ze ieder concert weer op het podium. Ondanks hun leeftijd van soms nog maar 10 jaar oud bereiden ze zich al voor op concerten, concoursen en uiteindelijk de toelatingsexamens. Veel leerlingen uit deze klas wonnen al prijzen op Nederlandse en internationale concoursen.. Niet te vergeten dat hun studie aan het conservatorium dan nog moet beginnen.

Frans Douwe Slot

Tijdens dit concert spelen pianisten en instrumentalisten en afwisselend programma. Dit alles onder begeleiding van pianist Frans Douwe Slot.

Entree €10,- voor volwassenen, kinderen tot 16 jaar gratis.

‘t Kultureel Sintrum De Groate Kerk volgt de richtlijnen van RIVM en de overheid.

 –    verplicht reserveren via  reserveringen@groatekerk.nl of op telefoonnummer 0518-491792

–    vol=vol ( i.v.m. toegestane aantal zitplaatsen)

consumpties contant gepast betalen

 

Zondag 24 oktober, optreden van Kentucky Snake Oil, American Roots Music, aanvang 15,30 uur.

Optreden van Kentucky Snake Oil, American Roots Music.

Swingende fiddle, spetterende banjo, meerstemmige zang en een ritme waarbij je niet kunt blijven stilzitten: Kentucky Snake Oil brengt een energieke mix van Bluegrass, Country en Amerikaanse folkmuziek. De band speelt een gevarieerd repertoire met onder andere nummers die onder meer bekend zijn van Johnny Cash, Bruce Springsteen, Hank Williams, Mumford & Sons, Old Crow Medicine Show, Willie Nelson … etc Voor meer info: www.kentuckysnakeoil.com

Kentucky Snake Oil

Entree : €12,50 voor volwassenen, kinderen tot 16 jaar gratis

‘t Kultureel Sintrum De Groate Kerk volgt de richtlijnen van RIVM en de overheid.

 –    verplicht reserveren via  reserveringen@groatekerk.nl of op telefoonnummer 0518-491792

–    vol=vol ( i.v.m. toegestane aantal zitplaatsen)

consumpties contant gepast betalen

 

Zondag 7 november,  een soloprogramma met Hein Jaap Hilarides, aanvang 15,30 uur

BoogieWoogie!

Een ode aan de grote boogiewoogie-artiesten

Hein Jaap Hilarides raakte in de ban van de boogiewoogie toen hij Shakey Sam’s Bluesband hoorde. Hij kreeg later les van de pianist van de Muskee Gang en is deze swingende pianostijl altijd blijven spelen.

Eind jaren tachtig en in de jaren negentig zat hij in verschillende Friese popformaties, waaronder Wiegels Wjukkelmasine. Daarna heeft hij zich vooral op het schrijven toegelegd, wat onder meer resulteerde in de toekenning van de Bildtse-Kultuurpriis 2014 voor het boek Stimd Slik (samen met kunstschilder Hendrik Elings) en de nominatie voor de Gysbert Japicxpriis 2019 voor de roman De trekker fan Troje.

In Boogiewoogie! combineert Hilarides zijn liefde voor muziek met zijn liefde voor het verhaal. Foto’s en video ondersteunen de swingende boogiewoogie en verhalen met een komische noot. Het soloprogramma is een ode aan de grote boogiewoogie-pianisten Rob Hoeke, Pia Beck en vele anderen.

Hein Jaap Hilarides

Zie ook: heinjaap.nl

Entree €10,- voor volwassenen, kinderen tot 16 jaar gratis

‘t Kultureel Sintrum De Groate Kerk volgt de richtlijnen van RIVM en de overheid.

 –    verplicht reserveren via  reserveringen@groatekerk.nl of op telefoonnummer 0518-491792

–    vol=vol ( i.v.m. toegestane aantal zitplaatsen)

consumpties contant gepast betalen

 

Zondag 28 november, in De Groate Kerk van St.-Jacobi parochie, aanvang 15,30 uur.

Beethoven vs Beethoven

Beethoven is de populairste componist aller tijden. Maar zijn leven was één grote worsteling. Hoe heeft hij zulke meesterwerken kunnen maken?

Klaas Hofstra en Regina Albrink komen ter gelegenheid van het Beethovenjaar 2020 met een tweede voorstelling, gebaseerd op de brieven die Beethoven stuurde aan zijn neef (of zoon?) Karl en aan de ‘onsterfelijke geliefde’. Vijf jaar heeft Beethoven met zijn schoonzuster geprocedeerd over de voogdij over Karl. Toen hij die uiteindelijk kreeg, bleek dat Karl andere ideeën over het leven had dan oom Ludwig.

Klaas Hofstra speelt een componist die door zijn doofheid opgesloten zit in zichzelf. Die door zijn dwangmatigheid mensen van zich vervreemdt, zelfs tegen zich in het harnas jaagt, terwijl hij juist hartstochtelijk zoekt naar genegenheid en liefde. Een genie dat zichzelf in veel opzichten in de weg staat. Eenzaam – met al zijn succes.

De toneelscènes worden afgewisseld met Beethovens prachtige muziek. Muziek als troost, en als verklanking van zijn strijd. U hoort delen uit Pathétique Mondscheinsonate opus 109 Appassionata Für Elise.

Klaas Hofstra trekt de hele wereld over met zijn solovoorstellingen. In Nederland is hij vooral bekend als de arts Dick van Lennep in de tv-serie Medisch Centrum West en als de postbode Sjoerd Bonnema in de Kameleonfilms.

Regina Albrink behaalde haar solistendiploma in Amsterdam bij Danièle Dechenne en studeerde daarna 3 jaar aan de beroemde Franz Liszt Academie in Budapest bij Pál Kadosa en Ferenc Rados. Ze heeft inmiddels vele concerten en masterclasses gegeven in Europa, Noord Amerika en Azië. Zo trad ze op in de serie ‘Jonge Nederlanders’ en speelde ze met orkest verschillende keren in de Grote Zaal van Het Concertgebouw te Amsterdam en de Alte Oper in Frankfurt.

Traditiegetrouw geeft ze elk jaar een Kerstrecital in Het Concertgebouw in Amsterdam. Van haar cd’s noemen we de veelgeprezen ‘The Best of Gottschalk’, ‘Liszt The Legend’, ‘The Many Colors of Chopin’, ‘Beethoven 5 sonatas’ en de recente ‘Dreams’. Regina Albrink is Steinway Artist.

Foto: Andries Lenstra

Entree : €15,- voor volwassenen en kinderen tot 16 jr. gratis

‘t Kultureel Sintrum De Groate Kerk volgt de richtlijnen van RIVM en de overheid.

 –    verplicht reserveren via  reserveringen@groatekerk.nl of op telefoonnummer 0518-491792

–    vol=vol ( i.v.m. toegestane aantal zitplaatsen)

consumpties contant gepast betalen

 

Zondag 19 december, in De Groate Kerk van St.-Jacobiparochie, aanvang 15,30 uur

Vocaal Ensemble Lijn 12, Kerstconcert

Lijn 12 is een tienkoppig, eigenwijs vocaal ensemble. Vanaf het begin van het nieuwe millennium laat Lijn 12 haar stem horen. Lijn 12 heeft als standplaats Leeuwarden, maar de zangers en zangeressen zijn afkomstig uit alle windhoeken van Friesland. Elk op eigen wijze hebben zij een brede ervaring opgedaan en dat vinden luisteraars terug in de bijzondere klank van deze groep. De muzikale stimulans en deskundigheid zijn in handen van Sjoek Nutma, afgestudeerd aan het Stedelijk Conservatorium in Leeuwarden en het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Het repertoire is breed, afkomstig uit tal van werelddelen. Lijn 12 brengt haar programma deels a capella, deels onder pianobegeleiding van Saskia Zoet. Het kleinschalig, soms 8-stemmig koor past binnen het geheel ook subtiele choreografie toe. Kortom Lijn 12 is: Vocaal gevarieerd!

De sfeer is intiem, sfeervol en natuurlijk staat kerst centraal.

Foto: Anneke Mook

Entree :€ 10,- voor volwassenen en kinderen tot 16 jaar gratis.

Voor informatie en boekingen: www.lijn12.com

‘t Kultureel Sintrum De Groate Kerk volgt de richtlijnen van RIVM en de overheid.

 –    verplicht reserveren via  reserveringen@groatekerk.nl of op telefoonnummer 0518-491792

–    vol=vol ( i.v.m. toegestane aantal zitplaatsen)

consumpties contant gepast betalen