Mei & Vrij Videoconcert : Apollo Ensemble speelt Goethe

Mei & Vrij

Apollo Ensemble speelt Goethe

Beethoven- Egmont & Mendelssohn – Erste Walpurgisnacht

Op vrijdag 30 april – de Walpurgisnacht – speelt Apollo een videoconcert met twee composities over mensen die wegen zoeken naar vrijheid. De teksten zijn van Goethe, voor de muziek tekenden Beethoven en Mendelssohn.

Graaf Egmont bleef, moedig èn dom, in Brussel, toen Alva het Spaanse gezag kwam herstellen, Willem ging weg. Egmont betaalde dat met zijn leven. Hij kreeg er wel een mooi levensverhaal voor terug, beschreven door van één van de beste schrijvers (Goethe) en op muziek gezet door één van de beste componisten (Beethoven) uit de geschiedenis. Dat had Willem van Oranje dan weer niet.

De Walpurgisnacht is een oud Germaans verhaal over de bevrijding van de winter en de start van de lente, gevierd in de nacht van 30 april op 1 mei. Dit ging gepaard met een wild heksenfeest boven op de berg Brocken in de Harz in Duitsland. Uiteraard werd dat door de heersende kerk verboden, maar Goethe beschrijft hoe een grap dit oude ritueel toch mogelijk maakt.

Mei is de maand waarin we Bevrijdingsdag vieren, de winter is definitief voorbij, hopelijk zijn de terrassen open. Het gevoel van snakken naar vrijheid kennen we allemaal!

Henk de Vlieger bewerkte de partituur tot een bezetting voor vijf strijkers en vijf blazers.

Renate Arends zingt de rol van Klärchen in Egmont. Het cast in Mendelssohn telt acht zangers.

Regie is in handen van Marleen Prins, de vormgeving is van Greet Egbers.

Datum: vrijdag 30 april, 20:00 (met een ticket kun je daarna t/m 16 mei de voorstelling nog bekijken)

Meer info en tickets

www.apollo-ensemble.nl