Hij is nog maar net zeventien jaar en heeft al overal opgetreden: in Duitsland, in Italië speciaal voor prinses Christina, in Canada, in de Verenigde Staten. Zondagmiddag speelt Tim de Vries, een van de grootste viooltalenten in Nederland, in De Groate Kerk. Op het programma staan delen van de Eerste Vioolsonate van Johann Sebastian Bach, de complete Derde Vioolsonate van Johannes Brahms en de spetterende Zigeunerweisen van Pablo de Sarasate.

In mei 2011 trad Tim, toen tien jaar jong, voor het eerst op in De Groate Kerk. Wat hem als violist onderscheidt is zijn bijzonder sterke linkerhand, de prachtige eigen 'toon' die hij weet te maken en zijn vermogen om via zijn instrument verhalen te vertellen. In 2012 won hij het eerste Prinses Christina Junior Concours in een veld van 180 deelnemers op alle instrumenten, in 2014 was hij te gast in De Wereld Draait Door en in 2018 zal hij met het Metropole Orkest soleren in de Grote Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam.

2017-11-26-TimTim studeert aan het Conservatorium van Amsterdam bij Ilya Grubert. Hij bespeelt een bijzondere viool, een Enrico Ceruti uit het Italiaanse Cremona, gebouwd in 1839. Zondag wordt hij aan de vleugel begeleid door Marta Liébana. Zij studeerde in Madrid, Helsinki en Amsterdam, werkt bij de Dutch National Opera Academy en als pianodocente aan het Conservatorium van Amsterdam. De middag begint met een korte presentatie van de dichtbundel Opskuorgebieten van Tims vader, de Friese dichter Abe de Vries uit Oudebildtzijl.

Entree € 10,00

CMV Excelsior Ouwe-Syl bestaat uit ongeveer 35 leden en staat onder leiding van de enthousiaste dirigent Johan Postma. De leden komen o.a. uit Leeuwarden, Blija, Sexbierum en Tzummarum!
In 2019 hopen ze hun 125 jarig jubileum te vieren.

2017-11-12-CMVExcelsior
Zo door de jaren heen hebben ze verschillende optredens gehad met lokale muzikanten, Jan de Vries, de Mudbirds, Richard Weiland maar ook met de rockband GetBack.

De muziekstijl varieert van klassiek tot hedendaagse bekende nummers.

Voor meer informatie over CMV Excelsior Ouwe-Syl kunt u kijken op www.excelsior-ouwesyl.nl

Onder de titel Van weemoed en andere genoegens brengen Andries Kobus (zang) en Jan van Erp (piano) op geheel eigen wijze een breed scala van liedjes uit de wereld van jazz & blues en het luisterlied.

2017-10-29-KobusenvanErp-HinneBokmaOpeSkilleHet resultaat is een ontdekkingstocht langs Engelse, Friese, Nederlandse, Franse en Spaanse verhalen. De sfeer die ze neerzetten, varieert van verstild en kwetsbaar tot stevig, van vrolijk tot melancholiek.

Foto: Hinne Bokma Op'e Skille

De Faam de Baas is een bewerking van de opera La Serva Padrona van Pergolesi. Het is een korte, komische voorstelling over een heer en zijn dienstmeisje. Het bazige gedrag van de dienstmeid, die zich de vrouw des huizes waant, wordt de heer te veel. Hij besluit een vrou
w te zoeken om zo de dienstmeid het huis uit te kunnen sturen.

Maar op
2017-10-15-DeFaamdeBaasslinkse en humoristische wijze zorgt de dienstmeid ervoor dat hij uiteindelijk met haar trouwt en zo wordt ze alsnog de echte baas in huis. Een verhaal over machtsverhoudingen tussen mannen en vrouwen, rijke mensen en hun personeel maar ook over sterke vrouwen en de kronkelige wegen van de liefde.

Wat betreft muziek blijven ze dicht bij het origineel: uitgevoerd met twee zangers, één acteur, strijkkwintet (authentieke instrumenten) en klavecimbel. De tekst wordt echter vertaald in het Fries en in het Nederlands. Hiermee slechten we de taalbarrière die er zo vaak is in opera, brengen we het verhaal dicht bij de mensen én spitsen we het toe op de Friese, historische context.

Entree € 1
2,00 voor volwassenen, € 8,00 voor kinderen tot 16 jaar
Kaartverkoop en reserveringen via vanplan.nl

Fotograaf: Jan Kalma