De Faam de Baas is een bewerking van de opera La Serva Padrona van Pergolesi. Het is een korte, komische voorstelling over een heer en zijn dienstmeisje. Het bazige gedrag van de dienstmeid, die zich de vrouw des huizes waant, wordt de heer te veel. Hij besluit een vrou
w te zoeken om zo de dienstmeid het huis uit te kunnen sturen.

Maar op
2017-10-15-DeFaamdeBaasslinkse en humoristische wijze zorgt de dienstmeid ervoor dat hij uiteindelijk met haar trouwt en zo wordt ze alsnog de echte baas in huis. Een verhaal over machtsverhoudingen tussen mannen en vrouwen, rijke mensen en hun personeel maar ook over sterke vrouwen en de kronkelige wegen van de liefde.

Wat betreft muziek blijven ze dicht bij het origineel: uitgevoerd met twee zangers, één acteur, strijkkwintet (authentieke instrumenten) en klavecimbel. De tekst wordt echter vertaald in het Fries en in het Nederlands. Hiermee slechten we de taalbarrière die er zo vaak is in opera, brengen we het verhaal dicht bij de mensen én spitsen we het toe op de Friese, historische context.

Entree € 1
2,00 voor volwassenen, € 8,00 voor kinderen tot 16 jaar
Kaartverkoop en reserveringen via vanplan.nl

Fotograaf: Jan Kalma

Pianist/Componist Jochem le Cointre (1994) begon op jonge leeftijd met musiceren via de muziek van zijn oom en de muziekschool Parnas in zijn geboorteplaats Leeuwarden. Al gauw behaalde hij prijzen op het Prinses Christina Concours (2006, 2008) en het Parnas muziekconcours. Met vervolgstudies aan het conservatorium in Groningen en Zwolle, behaalde hij zijn gymnasium-diploma op CGBN en verhuisde naar New York City waar hij met behulp van meerdere beurzen kon studeren aan The New School for Performing Arts.

LeCointreFoto-Kaisha-MurzaTijdens zijn vier jaar in New York studeerde hij tevens aan The New York Piano Academy bij dr. Ronn Yedidia, die als componist en piano pedagoog zelf bij Pnina Salzman les had - Salzman had weer les van de grote Alfred Cortot. In New York trad Le Cointre op in jazzclubs en concerten. Als eindproject van zijn studie schreef en produceerde hij zijn eerste opera "Steppenwolf - a musical retelling" gebaseerd op het boek van Hermann Hesse. Voor dit project werkte hij o.a. samen met choreograaf Tadej Brdnik van Martha Graham Dance Company. Na het behalen van zijn Bachelor in New York, woont Le Cointre weer in Nederland, Den Haag, waar hij componeert en optreedt.

Le Cointre bespeelt de piano met volledige overgave voor de muziek, virtuositeit, en bijzondere klanken. Zijn repertoire bestaat uit eigen werk, stukken van zijn leraar Yedidia, en de grote componisten als Scarlatti, Liszt, Mozart en Schumann. Voor zijn concert in St.-Jacobiparochie zal hij nieuwe en oude stukken ten gehore brengen en zijn programma beginnen met een improvisatie.

Fotograaf: Kaisha Murza

Jochem Schuurman (1989) kreeg van 1997 tot 2007 orgellessen van Johan G. Koers. Zijn professionele opleiding volgde hij bij Theo Jellema en Erwin Wiersinga aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen, alwaar hij in juni 2013 cum laude afstudeerde als Master of Music. Daarnaast verbleef hij een aantal maanden in Berlijn om aan de Universität der Künste lessen te volgen bij Leo van Doeselaar en Paolo Crivellaro. Hij volgde masterclasses bij Wolfgang Zerer, Eric Lebrun, Edoardo Bellotti en Pieter Dirksen.

JochemSchuurman-Michelle-HamstraJochem is als kerkorganist verbonden aan de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt in Drachten. Als uitvoerend musicus geeft hij concerten als solist, maar ook als begeleider van andere musici en is hij bovendien regelmatig betrokken bij premières van nieuwe composities. Verder is Jochem actief als orgel- en pianodocent en werkzaam als artistiek adviseur voor de Stichting Organum Frisicum.

Jochem Schuurman bespeelt het prachtige Van Dam-orgel in De Groate Kerk van St.-Jacobiparochie met Klassieke en Romantische orgelwerken, die goed passen bij het orgel. Zo ontstaat een afwisselend programma waarin het orgel in al zijn facetten te horen is.

Meer informatie over Jochem Schuurman kunt u vinden op zijn website www.jochemschuurman.nl

Fotograaf: Michelle Hamstra

Het Jabikspaad heeft weer (sinds 2001) drie tafels ingericht over de pelgrimage naar Santiago de Compostela.

Marty Slager heeft prachtige foto’s van ’t Wad en Roel de Weert neemt ons mee in de wereld van de visserij.

Het-wad-2017

Een verrassende expositie “Fan alles…..Wad”.

De kerk is open van 8 juli tot en met 9 september op zaterdagen van 13.00 - 16.00 uur.
Van harte welkom! De toegang is vrij!