Colori Ensemble speelt vernieuwd en vernieuwend repertoire

Het programma van het Colori Ensemble op zondag 21 mei in De Groate Kerk bevat een mooie mix van het gouden repertoire van Russische componisten en een kersverse compositie van Friese bodem. De Schilderijen van een Tentoonstelling van Moessorgski en delen uit de Notenkrakersuite van Tsjaikovski hoort u in een tussenvorm van de piano- en orkestversie zoals die nog niet eerder heeft geklonken. Spectrum a 4 is de titel van het werk dat Sipke Hoekstra heeft gecomponeerd voor en in opdracht van het ensemble. Een spectaculair werk dat een beroep doet op het uiterste kunnen van de ensembleleden qua samenspel, kleuring en techniek. Zowel de arrangementen als de nieuwe compositie gaan in de meimaand in première.

Colori Ensemble
Rianne Jongsma (fluit), Wilma Jongsma (hobo), Arjan Jongsma (marimba) en Robert Poortinga (piano) studeerden/studeren aan de conservatoria van Amsterdam, Den Haag, Maastricht en Long Island Conservatory in New York. Ze wonnen individueel belangrijke prijzen bij het Prinses Christina Concours, Stichting Jong Muziektalent Nederland en de Young Classical Virtuosos of Tomorrow Competition.

2017-05-21-ColoriEnsemble-JelleVisser-I Foto: Jelle Visser

Het ensemble ontleent haar naam aan de compositie Colori, in 2012 geschreven door Wim van Ligtenberg. Het betekende het eerste werk voor deze unieke instrumentencombinatie. Met deze compositie was het ensemble in 2013 te zien en te horen in Vrije Geluiden van de VPRO. Vanaf die tijd hebben meerdere componisten werken aan het ensemble opgedragen, waaronder Peter Visser en Sipke Hoekstra. Naast het hedendaagse repertoire speelt het ensemble arrangementen van werken van componisten als Ravel, Debussy, Moessorgski en Tsjaikovski. De leden van het ensemble treden ook in kleinere bezetting voor het voetlicht waardoor concerten van het Colori Ensemble veel afwisseling bieden.

In samenwerking met het Frysk Muzyk Argyf kwam in 2015 de CD "Colori miti" tot stand voor het label Aliud Records. Een eerdere CD werd in eigen beheer geproduceerd in samenwerking met Studio Soundfarm en bevat klassiek repertoire in voornamelijk kleine bezetting. Het Colori Ensemble was in het najaar van 2015 te beluisteren op Radio 4 in de programma's Muziekwijzer en Opium op 4. In 2016 verzorgde het ensemble lunchconcerten in de Nieuwe Kerk Den Haag en de Kleine Zaal van het Concertgebouw.

Entree € 10,00 voor volwassen, kinderen tot 16 jaar gratis

www.coloriensemble.com
4 Mei-Project 2017 brengt 'Chains of hope'

Voorvechters van mensenrechten, Chains of Hope, komen, vaak met gevaar voor eigen leven, op voor mensen die worden onderdrukt. Die beroofd zijn van het recht om vrij mens te zijn ongeacht geslacht, ras, geaardheid of culturele achtergrond.

Het programma bestaat uit muziek en tekst waarin deze strijd om rechtvaardigheid en de rol van voorvechters hoorbaar en zichtbaar is:
- een deel uit het 'Requiem' van Alfred Schnittke om slachtoffers van oorlog en sociaal onrecht te herdenken
- 'Chain of Hope' van Libby Larsen over de briefwisseling tijdens de slavernij in Amerika tussen de voorvechter Frederick Douglas en zijn medestrijders voor mensen- en vrouwenrechten Amy Post, Susan B. Anthony en Elizabeth Cady Stanton.
Dit stuk, een primeur, is speciaal herschreven voor het 4 Mei-Projekt.
-'Trzy Kolisanki opus-49' van Henryk Górecki (3 wiegeliedjes) vormen de volgende schakel van hoop. Ze staan symbool voor het recht op geborgenheid voor ieder mens, jong en oud.
- de liederencyclus 'I dream of Peace' van Libby Larsen is gebaseerd op gedichten en brieven van kinderen uit voormalig Joegoslavië ten tijde van de burgeroorlog van 1991 tot 1999. Een eerbetoon aan hun dromen, hun getuigenis en een protest.

2017-05-14-4-mei-koor
Als slot de zin: We would start a new ......... Een moment om ons af te vragen welke rol wij kunnen vervullen om rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid te versterken. Wat kunnen wij in onze tijd leren van deze voorvechters?

Dirigent en artistiek leider is Pieter Kole, de muzikale begeleiding is van Olga Karelova (piano), Tsjisse de Jong (slagwerk) en Jarick Bruinsma (slagwerk). Kees Boomsma (bariton) en Joyce Louiza (actrice) vertolken de rollen in 'Chain of Hope'. De regie is in handen van Ton Rohde. Licht en geluid worden verzorgd door Louwrens Ellens en Rick van der Molen.

Entree €15,00. Korting tot en met 18 jaar of CJP €10,00
Aanvullende informatie en reserveringen
op www.4meiprojekt.nl
Het koor "De Bútsoekers" is inmiddels 13 jaren jong en begon ooit als shantykoor en had dus ook een daarbij passend repertoire. Hun eerste CD met als titel: "Met 'e kop yn'e wyn" bevatte dan ook vrijwel alleen shanty en sea songs. Op hun CD nummer 2 getiteld "Nybút", staan al een aantal andere nummers en zo werd de koers langzamerhand bijgesteld en heeft het koor dan ook de aanhef shantykoor laten varen. Hun hedendaagse repertoire bevat Engelse en Ierse ballads, maar ook nummers van artiesten zoals John Denver, Udo Jurgens, Elvis Presley, Everly Brothers, Louis Amstrong, Jim Reeves, The Cats en vele anderen.

De nieuwe naam: "De Butsoekers, een koor vol muziek" dekt dan ook veel beter de muzikale lading van vandaag de dag.

2017-04-23-Butsoekers-Mw.B.WadmanFoto: B. Wadman
Entree € 10,00 voor volwassen, kinderen tot 16 jaar gratis
2014-11-21Hanze-logo
Op vrijdag 21 april is er weer een prachtig lenteconcert in De Groate Kerk uitgevoerd door studenten van het Prins Claus Conservatorium.

​Het programma is gevarieerd met een koperensemble onder leiding van de Deense dirigent en trombonist Niels-Ole Bo Johansen en met een strijkorkest onder leiding van dirigent en violist Chris Duindam. Solist is Dana de Vries, celliste en alumna van het Prins Claus Conservatorium.

Een mooi en toegankelijk concert met werken van o.a. Mozart, Vivaldi, Brahms en Davis.

Entree € 10,00
Voor meer informatie en reserveren kunt u kijken op de website van
Hanzehogeschool Prins Claus Conservatorium