Woensdag 21 februari 2018 is het vernieuwde voorportaal van De Groate Kerk geopend. In het voorportaal, achter het middelste van de drie grote deuren, is nu een prachtig tafereel te zien over pelgrimeren. En dat is niet voor niks: in De Groate Kerk is onder meer het Pelgrimsinformatiecentrum gevestigd, waar veel informatie is te vinden over pelgrimeren. Een vernieuwd voorportaal stond al heel lang op de wensenlijst van Stichting Alde Fryske Tsjerken. Bij de vorige verbouwing van de kerk, waarbij onder meer het Pelgrimsinformatiecentrum werd gerealiseerd, was het al de bedoeling het voorportaal te verfraaien. Dat lukte helaas niet door gebrek aan geld. De wens is nu gerealiseerd dankzij Stichting Santiago aan het Wad, waar Stichting Alde Fryske Tsjerken een van de participanten in is. Santiago aan het Wad (www.santiagoaanhetwad.nl) heeft als doelstelling om het pelgrimeren in Frysland te bevorderen. Daarvoor wordt de Camino der Lage Landen georganiseerd, vindt er een Pelgrimsfestival plaats, worden er routes en refugio's in het leven geroepen en wordt een bijzondere film geproduceerd over pelgrimeren in het Friese landschap. In de plannen is ook het voorportaal meegenomen. De achterwand bestaat uit een foto van pelgrims op de dijk bij Zwarte Haan. Er is ook een pelgrim afgebeeld, die gekleed gaat in traditionele wandelkledij. Deze kleding is van pastoor Jan Romkes van der Wal, die jarenlang de drijvende kracht was achter het Jabikspaad. Bij de opening van het voorportaal waren familieleden van de pastoor aanwezig. Ook bestuurslid Jan Doede Niemeijer van Stichting Alde Fryske Tsjerken was bij de opening aanwezig. Hij sprak zijn dank uit dat Santiago aan het Wad de realisatie van het vernieuwde voorportaal mogelijk heeft gemaakt.