Het Leeuwarder Salonorkest Sinnema speelt op zondag 7 januari in De Groate Kerk een nieuwjaarsconcert.

Het wordt een luchtig concert; een walsje, musicalmuziek, pop, een beetje Jazz met zang van Ineke Dijkstra. Ineke treedt ook op met gitarist Lennard Fopma. Het orkest staat onder de bevlogen leiding van Nynke Jaarsma.

Salonorkest Sinnema mag zichzelf het oudste salonorkest van Nederland noemen. Het is in 1918 door Leendert Sinnema opgericht en droeg de naam Kamermuziekvereeniging Leeuwarden. In de oorlog werd Sinnema vanwege verzetswerk opgepakt en omgebracht. Als eerbetoon aan hem kreeg het orkest na de oorlog de naam Salonorkest Sinnema.

SalonorkestSinnema-Lenus-van-der-Broek
Foto: Lenus van der Broek

Het orkest begon met wat strijkers, een trompet, een trombone en een xylofoon. Met de jaren zijn er ook fluiten, een hobo, klarinet, fagot, hoorn en saxofoons bijgekomen, de xylofoon is door een drumstel vervangen. Het orkest bestaat momenteel uit 20 leden en staat onder leiding van de bevlogen dirigente Nynke Jaarsma.

Omdat we proberen telkens met onze tijd mee te gaan, muziek te spelen die jong en oud aanspreekt, daarom bestaat het orkest al zo lang, aldus een orkestlid. In 2018 gaat het orkest zijn 100ste verjaardag groots vieren.